Maastopyöräily

Maastopyöräily on harrastus, joka vaatii sekä varustelua että kestävyyttä ja niin pyörän kuin oman kehonkin hallintaa. Lajissa yhdistyvät upeat maisemat, ulkoilma ja kokonaisvaltainen kuntoilu. Maastopyöräily on hyvää urheilua ilman kilpailupaineita, mutta kilpailuhenkiselle harrastajalle kilpailuun valmistautuminen ja osallistuminen ovat todella antoisia tilaisuuksia haastaa itsensä. Oma kehitys lajissa kuin lajissa mitataankin parhaiten tositilanteessa muiden kanssa mitellessä.

Varusteet

Monitahoinen maastopyöräily edellyttää varustautumista. Kaiken a ja o todellisessa urheilussa on oikeanlaisen, itselle ja tarkoitukseen sopivan välineen löytäminen. Tarjonta on laajaa, joten eri maastopyörien vertaileminen on kaikkein helpointa internetissä. Verkkokaupasta löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja moneen eri tarpeeseen ja budjettiin. Oikean runkokoon löytäminen on myös tärkeää, sillä väärin mitoitetulla maastopyörällä on hankalampi ajaa.

Itse pyörän lisäksi maastopyöräilyssä tarvitaan oikeanlaiset varusteet, joilla turvataan ja tehostetaan harjoittelua ja lajissa kehittymistä. Kypärä on ehdoton ja kaikkein tärkein varuste. Kengät ja lukkopolkimet helpottavat ajoa. Hengittävä pyöräilypaita ja pehmustetut pyöräilyhousut sekä hanskat ja ajolasit lisäävät ajomukavuutta ja myös suojaavat oksilta, kiviltä ja kuralta. Vaativissa olosuhteissa käytetään kyynär- ja polvisuojia, niskatukea ja panssaria, jotka tekevät vauhdikkaasta alamäkiajosta vähemmän vaarallista.

Kilpaileminen

Maastopyöräilyyn lukeutuu useita alalajeja, joissa Suomessakin kilpaillaan. Eräs alalajeista on XCO-pyöräily, joka on olympialaji. Suomessa Luodon XCO-radalla pääsee kilpailutunnelmiin, mutta Suomen XCO-cupin lisäksi muissakin alalajeissa pääsee kilpailemaan kotimaan kilparadoilla.

Kehittyäkseen maastopyöräilyssä kilpatasolle ja omalla tasollaan eteenpäin, maastopyöräilyn harrastajan tulee kehittää peruskestävyyttään, vauhtikestävyyttään ja maksimikestävyyttään. Tekniikka vaatii myös osansa harjoittelusta, kuten esimerkiksi ylä- ja alamäkiin käytettävien tekniikoiden taitaminen. Kiinnostuksen lajia kohtaan on myös pysyttävä yllä, jotta treenimotivaatio pysyy korkeana.

Kisatreenaaminen on tosin muutakin kuin kuntoilua; totuttelua vaatii myös esimerkiksi nestetankkaus. Kisaan tarvitaankin mukaan runsaasti juomista ja myös omat työkalut teknisten ongelmien varalle.

Lajin suosio

Suomalaisille radiosta ja TV:stä tuttu Mikko ”Peltsi” Peltola haastoi itsensä erässä dokumentissa kuudessa eri lajissa, joista yksi on maastopyöräily. Ohjelman myötä kiinnostuksen maastopyöräilyä kohtaan odotetaan nousevan ennestään. Peltola osallistui Suomen haastavimmaksi mainittuun Tahko MTB-kilpailuun muun muassa vuonna 2009, joka toi lajille enemmän näkyvyyttä. Maastopyöräilystä kiinnostuneet voivat tutustua tv-persoonan vinkkeihin lajin harjoittelusta.